När en chef ställs inför situationen med kränkningar på arbetsplatsen är det avgörande att agera snabbt och proaktivt. Här är några viktiga steg:
Ta alla anklagelser på allvar. Lyssna på de inblandade parterna och försök verifiera informationen för att få en klar bild av situationen.
Genomför intervjuer med de inblandade för att få deras perspektiv. Var objektiv och försäkra dig om att du har en helhetsbild.
Vid behov, vidta omedelbara åtgärder för att skydda offren och skapa en trygg arbetsmiljö. Det kan inkludera disciplinära åtgärder eller andra passande interventioner.
Arbetsgivaren har ett övergripande ansvar för att skapa och upprätthålla en säker och hälsosam arbetsmiljö. Vid hantering av kränkningar bör arbetsgivaren:
Ha tydliga och uppdaterade anti-kränkningspolicys på plats. Se till att alla anställda är medvetna om dessa policys och förstår konsekvenserna av att bryta mot dem.
Tillhandahåll regelbunden utbildning om vad som utgör kränkande beteende och hur det kan förebyggas. Skapa en medvetenhet om företagets nolltoleranspolicy.
Erbjud stöd till de som drabbats av kränkningar, inklusive tillgång till rådgivning eller andra resurser för att hantera följderna.
Dokumentation är avgörande för att skapa en spårbarhet och underlätta framtida åtgärder. Här är några riktlinjer för dokumentation:
Chefen bör noggrant dokumentera alla steg som tas vid utredningen och hanteringen av kränkningarna. Det inkluderar intervjuanteckningar, beslutade åtgärder och kommunikation med de inblandade parterna.
Arbetsgivaren bör se till att personalavdelningen är inblandad och dokumenterar alla relevanta detaljer för personalens filer.
Att ha ett systemstöd för att hantera kränkningar på arbetsplatsen kan göra processen smidigare och mer effektiv. Det kan inkludera:
Ett system där anställda kan rapportera kränkningar anonymt och säkert.
Ett verktyg för att enkelt och systematiskt dokumentera alla händelser och åtgärder.
Tillgång till onlineutbildningar för att öka medvetenheten om kränkningar och hur de kan förhindras.
Att skapa en trygg arbetsmiljö fritt från kränkningar kräver ett aktivt engagemang från både chefer och arbetsgivare. Genom att följa dessa riktlinjer och implementera ett systemstöd kan organisationer skapa en arbetsplats där alla känner sig respekterade och skyddade.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.
Arbetsgivaren och de anställda får tillgång till all nödvändig information. Medarbetaren rapporterar händelsen själv och ansvarig chef kan vidta snabba åtgärder.