Enligt Arbetsmiljöverket rapporteras det att psykisk ohälsa, särskilt stressrelaterade tillstånd, är en av de främsta orsakerna till sjukfrånvaro. Studier visar att företag med ett starkt fokus på psykosociala faktorer, såsom stödjande ledarskap och bra arbetsmiljö, upplever betydligt lägre sjukfrånvaro.
För att minska sjukfrånvaro kan företagets HR avdelning arbeta med ett stödjande ledarskap. Genom att träna ledare att vara empatiska och uppmärksamma på medarbetares behov visar studier från bland annat Gallup hur stödjande ledarskap har en direkt positiv effekt på medarbetares välmående. Forskningen visar även att implementationen av stresshanteringsprogram avsevärt minskar risken för utbrändhet.
Konsultföretaget McKinsey rapporterar att företag med hög medarbetarengagemang är 21% mer lönsamma. Engagerade medarbetare är produktiva, innovativa och bidrar aktivt till företagets mål. För att öka produktiviteten genom en bättre psykosocial miljö kan organisationer fokusera på lösningar för att erkänna och belöna medarbetares prestationer. Enligt Harvard Business Review skapar erkännande en känsla av uppskattning som driver produktivitet. Lika så när man ger medarbetare möjligheter till professionell utveckling. Där flertalet studier gång på gång bekräftar att tillgång till utbildning och utveckling en nyckelfaktor för medarbetarengagemang.
Att investera i den psykosociala miljön är en långsiktig strategi som skapar en hållbar arbetsplats. Genom att minska sjukfrånvaro, öka produktiviteten och bygga en stark företagskultur kan HR och organisationer bidra till företagets övergripande framgång och välmående.
En positiv psykosocial miljö främjar högre produktivitet och effektivitet bland anställda. När medarbetarna känner sig trygga, värderade och motiverade, tenderar de att prestera bättre och vara mer engagerade i sitt arbete.
En god psykosocial miljö bidrar till att minska stress, utbrändhet och psykisk ohälsa bland anställda. Företag som investerar i sina anställdas mentala och emotionella välbefinnande kan se lägre sjukfrånvaro och lägre personalomsättning.
En bra psykosocial miljö främjar samarbete och goda relationer mellan kollegor. Detta leder till en bättre arbetsmiljö där anställda känner sig bekväma att dela idéer, ge och ta emot feedback, och arbeta tillsammans för att lösa problem.
Företag som är kända för att ha en god psykosocial miljö är mer attraktiva för högkvalificerade talanger. Det hjälper också till att behålla nuvarande anställda, vilket minskar kostnaderna och problemen med hög personalomsättning.
En trygg och stödjande arbetsmiljö uppmuntrar anställda att vara innovativa och kreativa. När medarbetarna inte är rädda för att misslyckas eller att deras idéer ska avfärdas, är de mer benägna att tänka utanför boxen och bidra till företagets utveckling.
Företag med en positiv psykosocial miljö bygger ett starkt rykte både internt och externt. Detta kan leda till förbättrade affärsrelationer, ökad kundlojalitet och en bättre marknadsposition.
Att säkerställa en god psykosocial miljö är inte bara etiskt rätt, utan kan också hjälpa företag att följa arbetsmiljölagar och regleringar, vilket minskar risken för rättsliga problem och relaterade kostnader.
Återkommande korttidsfrånvaro är en signal om att något inte står rätt till. Med digitalt verktyg får chefen översikt och kan vända den negativa trenden i tid.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.